fredag 5 december 2014

Små partier - whiskylagrad öl

Fredagen den 5 december är det dags för årets sista nyhetssläpp i Systembolagets "Små partier". Fyra svenska öl finns att tillgå; två stycken från Nynäshamns Ångbryggeri och ett vardera från Poppels Bryggeri och Nils Oscars.

Sotholmen Extra Stout Svensk Ek från Nynäshamns Ångbryggeri och Poppels Bryggeri Projekt 004 Mackmyra Ekfat är två öl som båda är resultat av fatlagring på ek/bourbonfat från det svenska whiskydestilleriet Mackmyra.

Under Stockholm Beer & Whisky festivalen i månadsskiftet september/oktober tilldelades Sotholmen EXTRA Stout Svensk Ek Guld i kategori "Porter och Stout Fat"samt Silver i kategori "Bästa svenska fatöl oavsett kategori".
"Vi har lagrat ett av våra kraftigaste öl - Sotholmen EXTRA Stout på kraftigt kolade bourbonfat med gavlar av svensk ek. Det håller 8,0 vol% efter lagringen och bär smaker som Bourbon, kaffe, choklad, pumpernickel och dadlar". Lasse Ericsson, huvudbryggare på Nynäshamns Ångbryggeri.

Poppels Bryggeri Projekt 004 Mackmyra Ekfat
Poppels Bryggeri Projekt 004 Mackmyra Ekfat är något så oväntat som en DIPA på 9,0 %, som lagrats på ekfat från Mackmyra - intressant!

Nynäshamns Ångbryggeris andra bidrag är Valsviken Vinterporter. En porter på 9,1 % bryggd med hela sju olika maltsorter som har lagrats under lika många månader. Beskrivs allmänt som söt, smakrik, fyllig och balanserad med lång avslutning.

Nils Oscar Winter Edition 2014 antar jag är en uppföljare på förra årets mycket trevliga Winter Edition, en kraftfull Strong Scotish Ale på 8,6 %. Doft av mörk sirap och kavring. Smak av rostad malt, kaffe och mörk choklad.

Fyra till synes mycket intressanta öl till priset av 171 kr om man beställer en av varje. Ja, varför inte!


Nils Oscar Winter Edition
49,00 kr   8,6 %   500 ml   Nils Oscar Company


Poppels Bryggeri Projekt 004 Mackmyra Ekfat
34,90 kr   9,0 %   330 ml   Poppels Bryggeri


Sotholmen Extra Stout Svensk Ek
44,40 kr   8,0 %   250 ml   Nynäshamns Ångbryggeri
42,80 kr   9,1 %   250 ml   Nynäshamns Ångbryggeri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar