torsdag 23 oktober 2014

SMÖF - Sveriges häftigaste ölfestival

I dagarna två med start fredag klockan 17:00 pågår SMÖF, Söderbärke Mikro ÖlFestival - Sveriges häftigaste ölfestival. Det är elfte gången som SMÖF hålls och ca 3000 ölentusiaster väntas besöka festivalen fredag och lördag - i en ort där knappt 1000 invånare normalt bor...

...och jag gör mitt första besök någonsin på festivalen då jag har biljett till på lördag. Ska bli fantastiskt roligt, då jag bara hört positiva tongångar om SMÖF!

Tänkte lista ett axplock på några av de svenska öl som dyker upp på festivalen. Då kör vi!


Sommar Spetz. Ahlafors Bryggerier: Ett underjäst helmaltsöl bryggt på pilsnermalt och humle av bästa kvalitet med smak av pors, enbär och angelica. 5,0%.

Äppelbo Amarillo IPA, Äppelbo Bryggeri: Amarillo India Pale Ale, en mustig ale med balanserad beska och markant humlearom men utan att bli tung. Även torrhumlad med massor av Amarillo. 5,2%.

The Bishop´s Rye Ale, Coppersmith´s Brewery: En smakrik rågöl bryggd på 11% råg som resulterar i en maltig och brödig karaktär med drag åt vörtbröd, pomerans och mandelmassa. Samtidigt ger humlen lite blommiga citrustoner och en tydlig men väl balanserad beska. 5,4%.

Flower Power Imperial Pilsner, DesignBrew: Fyllig, kraftig, aromatisk, Imperial Pilsner med tydlig beska och gedigen maltkaraktär av böhmisk pilsnermalt och wiener malt. Friska inslag av blommighet och örtighet ger en bra balans till den fylliga kroppen. I de underliggande tonerna hittar vi även inslag av citrus och kryddiga toner från Chinook humlet. Behaglig kolsyra med en blommig aromatisk eftersmak. 6,3%.

Dubbelbock, Eskilstuna Ölkultur: Dubbelbock bryggd på mörka maltsorter och små mängder tysk humle. Tillsammans skapar de ett underbart knäckigt öl med en balanserande beska och mjuka smaker av choklad. 7,0%.

Leufsta IPA, Leufstabruk Bryggeri: En India Pale Ale humlad med amerikanska humlesorter.

Nääs Mörk Lager, Nääs Gårdsbryggeri: Underjäst lageröl med lätt rostad färgmalt som ger ölet en mörk härlig färg med en lätt knäckig ton. En öl med fyllig smak, en aning sötma och mild beska. 5,8%.

Thurbo Double IPA, Oppigårds Bryggeri: Den innehåller massor av humle, såsom chinook, nugget, columbus, cascade och citra. 8,5%.

Brown Ale, Poppels Bryggei: Ölen präglas av maltens rostade och nötiga toner. Den är nötbrun i färgen, doftar rostad malt och svagt av kaffe. 4,8%.

Bourbon Mash Beer, Rådanäs Bryggeri: En lättdrucken tungviktare med en lätt sötma och toner av ekfat och med en lätt beska. 6,7%.

Hop Hound, Sthlm Brewing: Humlearomatisk smak med inslag av ananas, mango, clementine, honung och örter. 4,7%.

Saison Passionsfrukt, Sundbybergs Köksbryggeri: Saison kryddad med passionsfrukt och indisk koriander och humlad med den friskt citrusaktiga sorten citra. ”Saison Passionsfrukt” är också inspirerad av belgisk veteöl och innehåller en rejäl andel vete och är mycket ljus, det är alltså en hybrid av två ölsorter med en spännande och annorlunda kryddning. 6,4% -  Skål!


Som sagt, detta är bara ett litet urval av alla de öl och bryggerier som dyker upp på festivalen. 
Man kan se fram emot öl från bl a Närke Kulturbryggeri, Ängö Kvartersbryggeri, Dykes Brewery och Nynäshamns Ångbryggeri för att nämna några till.

Vill man se hela listan på utställare med m.m. så gå in på SMÖF hemsida. Ölsvammel har också mycket matnyttigt om festivalen.

Uppdaterat: Tyvärr så kommer inte Heavy Metale med några öl till festivalen pga "byråkratiska handläggningstider".
"Vi kommer dock finnas på plats och mingla runt på SMÖF och testa av andras fantastiska alster",  hälsar man dock från bryggeriet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar